Deșeurile rezultate din ambalaje sunt o parte semnificativă a deșeurilor municipale, ce au cauzat preocupări de mediu din ce în ce mai mari, aducând în prim-plan noi reglementări menite să reducă cantitățile generate. Întrucât pentru realizarea acestor ambalaje se foloseșe o gamă largă de polimeri pe bază de ulei, acestea sunt etichetate ca non-biodegradabile, fiind dificil de reciclat sau reutilizat.
Din aceste motive s-au căutat modalități alternative de a realiza ambalaje ce pot fi biodegradabile, utilizându-se cât mai multe resurse naturale la fabricarea acestora.
Extinderea acestor tipuri de materiale biodegradabile are foarte multe beneficii pentru împiedicarea efectelor negative asupra mediului și în special impactul lor asupra apelor și solurilor.
Materialele de ambalare biodegradabile sunt cele mai potrivite pentru aplicații precum cele de unică folosință.
Vom enumera câteva motive pentru care materialele plastice biodegradabile pot fi benefice mediului:
1.Oferă o soluție ecologică
Ambalajele plastice biodegradabile necesită compostare sau reciclare pentru a asigura defectarea corectă a pieselor de plastic. Cerința de a elimina în mod corespunzător produsele din plastic biodegradabile reduce automat cantitatea de deșeuri.
2.Economisesc surse de energie neregenerabilă
Materialele plastice biodegradabile contribuie la conservarea aprovizionării cu petrol. Materialele plastice tradiționale provin din încălzirea și tratarea moleculelor de ulei până se transformă în polimeri. Bioplasticele provin din surse naturale, inclusiv din culturi de porumb. Acest lucru le face să conserve sursele neregenerabile de energie.
3.Consumă mai puțină energie
Procesul de fabricație a materialelor plastice biodegradabile necesită mai puține cantități de energie. De asemenea, nu au nevoie de combustibili fosili pentru reciclare, iar poluarea și impactul asupra mediului sunt reduse semnificativ.
4.Reduc emisiile de carbon
Unul din principalele avantaje ale utilizarii plasticului biodegradabil este reducerea emisiilor de carbon în timpul procesului de fabricație. Întrucât materialele folosite pentru a realiza materiale plastice de ambalare biodegradabile sunt de origine vegetală, în timpul procesului de compostare se ajunge la emiterea unui procent foarte mic de carbon.
După cum vedem, plasticul ambalajelor biodegradabil este extrem de semnificativ și se dovedește a fi de o mare importanță atunci când vine vorba de reducerea deșeurilor și de a ajuta mediul. Iar odată cu creșterea fabricării și utilizării acestor bioplastice, ne putem aștepta la un viitor mai verde și pentru planeta noastră.