Un mod eficient de a reduce cantitatea de deșeuri este de a nu le crea. Realizarea unui singur produs presupune foarte multe etape, materiale și energie, întrucât materiile prime trebuie extrase din pământ, produsul trebuie fabricat, iar apoi transportat în locurile în care poate fi vândut. De aceea, reducerea și refolosirea unor obiecte de bază pot fi unele dintre cele mai eficiente moduri prin care putem economisi resurse naturale, bani și cel mai important, în acest fel putem proteja și mediul.
Care ar fi avantajele reducerii și reutilizării?
- Reducerea cantității de deșeuri care ar trebui reciclată sau depozitată la incineratoare sau gropi de gunoi;
- Prevenirea poluării cauzată de reducerea recoltării de noi materii prime;
- Economisirea unei sume de bani;
- Economisirea energiei;
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ce contribuie la schimbările climei la nivel global.
Idei care vă pot ajuta să reduceți și să refolosiți
Cumparați materiale sau obiecte folosite. Puteți găsi de la haine până la materiale de construcție la centrele specializate de reutilizare și la magazinele de transport. Se întâmplă de multe ori ca anumite articole uzate să fie mai puțin costisitoare și la fel de bune ca cele noi.
Căutați produse care au mai puține ambalaje. Când producătorii își fac produsele cu mai puține ambalaje, utilizează mai puțină materie primă, iar acest lucru reduce risipa și costurile fabricării unui produs. Spre exemplu, cumpărarea unor produse la vrac poate reduce ambalajul și poate economisi bani.
Cumpărați reutilizabile în locul articolelor de unică folosință. Căutați elemente care pot fi refolosite, lucrurile mici se pot aduna. De exemplu, puteți să vă aduceți ceașca de acasă la locul de muncă, în loc să folosiți pahare de unică folosință.
Puteți cumpăra o sacoșă de pânză pe care să o aveți mereu în geantă sau ruxac, astfel nu veți fi nevoiți să cumpărați la fiecare sesiune de cumpărături sacoșe de plastic sau de hârtie. Un alt exemplu, ar fi să cumpărați caserole în care să vă depozitați mâncarea în frigider sau pe care urmează să o luați la muncă și în acest mod veți evita acele caserole de unică folosință care sunt atât de poluante.
Întrețineți și reparați anumite produse, precum articolele de îmbrăcăminte, anvelopele sau aparatele casnice, astfel încât să nu fie nevoie să fie aruncate și înlocuite foarte des.
Împrumutați, închiriați sau donați articolele pe care le folosiți rar, precum decorațiunile de petrecere/Crăciun, instrumentele, hainele sau piesele de mobilier.