Uleiul uzat reprezintă orice ulei pe bază de petrol, materie vegetală sau sintetică care a fost utilizat. Uleiul menține într-o funcțiune optimă mașinile și multe alte aparate, dar îl folosim foarte des la pregătirea meselor. Cu toate acestea, în timpul utilizării normale, impuritățile, cum ar fi mizeria, resturile, apa sau alte substanțele se pot combina cu uleiul, astfel încât, uleiul ajunge să nu mai fie util. În cele din urmă, acest ulei uzat trebuie înlocuit cu un ulei nou pentru a-și putea face treaba în mod corect.
Cum puteți scăpa de uleiul de gătit uzat?
După prepararea alimentelor în ulei, precum pui, bacon sau ouă, turnarea acestuia în chiuvetă pare cea mai rapidă și mai ușoară soluție. Cu toate acestea, acest obicei este cel mai dăunător, deoarece grăsimea poate înfunda conductele de la bucătărie.
Există totuși mai mulți pași pe care îi puteți face pentru a elimina uleiul de gătit uzat într-un mod sigur și ecologic, fiindcă este la fel de important să știți cum să nu îl aruncați.
Nu aruncați uleiul uzat în vasul de toaletă, acesta este un alt pas de evitat. Acest lucru poate provoca mai multe probleme ca și turnarea lui în chiuvetă, precum infundarea conductelor de la baie sau a conductelor de canalizare, ș.a.
“Una dintre problemele cheie se bazează pe legile de bază ale fizicii: uleiul și apa nu se amestecă.”
Depozitați uleiul corespunzător și mergeți cu el într-un loc special de colectare
Depozitați uleiul gătit uzat după ce acesta s-a răcit în recipiente nereciclabile și sigilați-l bine. La noi în țară există multe locuri în care se poate duce acest ulei uzat pentru a fi reciclat într-o formă specială.
Hipermarketuri precum Auchan și Carrefour primesc sticle de ulei uzat de cel puțin 2l, care a fost înainte scurs de orice impurități sau resturi de la alimentele prăjite. În schimbul acestei sticle de ulei puteți primi ori 1l de ulei de floarea soarelui nou, ori sticle de apă și detergent de vase, în funcție de campania de colectare a fiecărui hipermarket în parte.